Το αιρετικό Mount Olympus του Φαμπρ στην Επίδαυρο. Αντιδράσεις για τα 'παλλόμενα πέη'



Μούδιασμα και αντιδράσεις για την παράσταση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών. Ολύμπιοι θεοί, ημίθεοι, θνητοί, τέρατα και ήρωες τραγουδιών συναντιούνται στη σκηνή, ως επί το πλείστον γυμνοί (Vids)


Ο Γιαν Φαμπρ (Jan Fabre) είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών. Και αυτό από μόνο του προκάλεσε αντιδράσεις.
AdTech Ad
Ο Βέλγος καλλιτέχνης βρέθηκε την Τρίτη στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου και έδωσε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα πλάνα του για την επόμενη τετραετία. Πολλοί καλλιτέχνες και δημιουργοί εκφράζουν την απορία και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το τί θα γίνει με τα έργα τους που θα παίζονταν το καλοκαίρι, βάσει του προγενέστερου προγραμματισμού.
"Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που θα επιμελούμαι το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ελπίζω να χτίσω γέφυρες και να αναπτύξω το διάλογο. Ελπίζω να καταστήσω το Φεστιβάλ αντιπροσωπευτικό της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μέσα στην οποία βρίσκεται", είπε ο Φαμπρ στη συνέντευξη Τύπου. "Ένα Φεστιβάλ που μορφοποιεί  ένα καθρέπτη του κόσμου και την ίδια στιγμή ένα εσωτερικευμένο παράλληλο σύμπαν, όπου η ποικιλομορφία αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση – για μια καλύτερη τέχνη, ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο. Χαρείτε το!", είπε ο Φαμπρ που είναι γνωστός για την εκκεντρική του "ματιά". Είπε μάλιστα πως είναι "καλεσμένος" στη χώρα μας και πως θα έχει "μια καλλιτεχνική εποπτεία", κάτι που προκάλεσε περαιτέρω προβληματισμό.


Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, στις 9 και 10 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η 24ωρη παράσταση - performance "Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy". Πολλοί έγραψαν πως είναι η παράσταση με τα "παλλόμενα πέη". Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
"Βακχευμένο θέμα ολύμπιου κάλλους και αδυσώπητης πρόκλησης". Όπως το προλογίζει ο ίδιος ο Φαμπρ
Το βίντεο με τα "παλλόμενα πέη" που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Προσοχή, υπάρχουν γυμνά πλάνα: Όπως αναγράφεται στο επίσημο site της παράστασης, το έργο διερευνά τα όρια του τί "μπορεί να ειπωθεί και να παρουσιαστεί πάνω στη σκηνή". Οι καλλιτέχνες κοιμούνται και ξυπνούν πάνω στη σκηνή, παίζουν για ένα ολόκληρο 24ωρο. "Ο χρόνος γίνεται πέρασμα από το παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως", καταγράφεται στο σημείωμα που συνοδεύει το έργο. Κεντρική θέση έχουν τα όνειρα και η ελληνική Μυθολογία. Η Μήδεια, η Αντιγόνη, ο Προμηθέας, ο Οιδίποδας και η Ηλέκτρα παρουσιάζονται στο κοινό σχεδόν γυμνοί ή απολύτως γυμνοί, κάτι που συμβολίζει το ότι έχουν παραδοθεί στα ένστικτα τους. "Ο κόσμος της ελληνικής τραγωδίας κυριαρχείται από το σκοτάδι, από τη βία, από το τραγικό και την παράλογη αγάπη", αναφέρει στην κριτική του ο Luk Van den Dries, από το πανεπιστήμιο του Antwerp. "Η μάχη αυτή δίνεται για 24 ώρες αλλά ο Τρωικός πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ. Το 24ωρο project "κανιβαλίζει" το θέατρο. Τα απομεινάρια χωνεύονται και αποβάλλονται πάνω σε ένα πέρασμα που δεν έχει τέλος. Ο Φαμπρ μεταμορφώνει το θέατρο". Το "Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας" είναι το πλέον προκλητικό έργο του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, όπου συναθροίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που τον έκαναν παγκόσμια καλλιτεχνική είδηση. Είναι μια performance που αποσκοπεί στο να μην καθησυχαστεί σε καμία στιγμή της ο θεατής, μιας και κυριαρχεί το απρόβλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2015 και τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 50α Δημήτρια. Αντιδράσεις εκφράστηκαν από κόμματα του πολιτικού κόσμου τόσο για την ίδια την παράσταση, όσο και για τον "αφελληνισμό" του Φεστιβάλ, όπως ανέφερε η ΝΔ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρες το άλλο σου μισό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...