Λιποδιαλυτικές τροφές, 100% ελληνικές! (A' μέρος)

Λιποδιαλυτικές τροφές, 100% ελληνικές! (A' μέρος)


Ποια ελληνικά τρόφιμα που σπάνια βάζουμε σήμερα στο τραπέζι μας μπορούν να ενισχύσουν τη δίαιτά μας, συμβάλλοντας στον έλεγχο της πείνας, στην υποστήριξη του μεταβολισμού, στην αύξηση των καύσεων και στην απώλεια περιττού λίπους;
Αβγά, αμύγδαλα, βατόμουρα, γιαούρτι, γκρέιπφρουτ, κανέλα, καφές, κρεμμύδι, λεμόνι, μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, μουστάρδα καυτερή, ξίδι, πιπεριές τσίλι, σέλινο, σολομός, τσάι πράσινο, φασόλια και φιστικοβούτυρο είναι μερικά από τα δεκάδες τρόφιμα στα οποία έχουν αποδοθεί κατά καιρούς λιποδιαλυτικές και αδυνατιστικές ιδιότητες. Κάποια από τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τους μυς και το μεταβολισμό του λίπους, π.χ. άπαχα γαλακτοκομικά υψηλά σε ασβέστιο και πρωτεΐνες, ορισμένα περιέχουν συστατικά που συσχετίζονται με την αύξηση της θερμογένεσης και του μεταβολικού ρυθμού, π.χ. η καψαϊκίνη στις κόκκινες καυτερές πιπεριές, ενώ άλλα τεκμαίρεται ότι βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στην ελάττωση της πείνας και στη συνολικά μειωμένη πρόσληψη και απορρόφηση θερμίδων, π.χ. λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Υπάρχουν λιποδιαλυτικά τρόφιμα;

Με τη στενή ερμηνεία του όρου, όχι! Κανένα τρόφιμο δεν προκαλεί αυτόματη καύση λίπους μόλις το καταναλώσουμε, ούτε μας αδυνατίζει από μόνο του χωρίς να προσέχουμε τι άλλο τρώμε. Απλώς οι χαρακτηρισμοί «λιποδιαλυτικό» και «αδυνατιστικό» αποδίδονται σε τρόφιμα που όταν τα εντάσσουμε τακτικότερα στο διαιτολόγιό μας μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας για αδυνάτισμα, ιδίως δε όταν αντικαθιστούν άλλα τρόφιμα χαμηλότερης διατροφικής αξίας και υψηλότερων θερμίδων, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ημερήσια θερμιδική πρόσληψη διατηρείται χαμηλότερη από τις ανάγκες. Σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, το έλλειμμα θερμίδων ωθεί το σώμα μας να χρησιμοποιεί για την παροχή ενέργειας περισσότερο λίπος από τα αποθέματά του και έτσι αυτά μειώνονται προοδευτικά – απολύτως φυσιολογικό, τίποτα το μαγικό...
100% ελληνικά, 100% ωφέλιμα
Σε κάθε σοβαρή προσπάθεια υγιεινής διατροφής και αδυνατίσματος υπάρχουν οι καλύτερες διατροφικές επιλογές και οι λιγότερο καλές. Ανάμεσα σε αυτές τις καλύτερες επιλογές αξίζει να συμπεριλάβουμε κάποια συγκεκριμένα ελληνικά τρόφιμα που δεν καταναλώνουμε και τόσο συχνά, έστω κι αν είναι λίγο πιο ακριβά συγκριτικά με τα υπόλοιπα…

Βουβαλίσιο κρέας

Καθαρό και υγιεινό
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά 100 g ωμού ψαχνού
Θερμίδες99
Πρωτεΐνες (g)20,4
Υδατάνθρακες (g)ίχνη
Λιπαρά (g)1,4

Είναι ένα από τα πιο «καθαρά» και υγιεινά κόκκινα κρέατα, καθότι οι νεροβούβαλοι διαβιούν ελεύθερα σε υγροτόπους και όχι σε συνθήκες εντατικής εκτροφής. Αποτελεί σαφώς καλύτερη επιλογή συγκριτικά με το βοδινό ή το μοσχαρίσιο κρέας, γιατί είναι πιο άπαχο, με ελάχιστα λιπαρά, αναλογικά περισσότερα ακόρεστα παρά κορεσμένα, λιγότερη χοληστερίνη και χαμηλότερες θερμίδες ανά ισόποση μερίδα, χωρίς να υστερεί σε περιεκτικότητα πρωτεϊνών, αμινοξέων όπως η λευκίνη, κρεατίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και ψευδαργύρου.
Αναμενόμενα οφέλη: Συμβάλλει στην προστασία και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, ιδίως δε σε άτομα που ασκούνται εντατικά ενώ κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος, στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες και σιδήρου στις γυναίκες, στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στον κορεσμό της πείνας με μικρότερη πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών, προάγοντας έτσι τη μείωση του σωματικού λίπους.
Τρόποι κατανάλωσης: Τρώγεται ψητό, αφού πρώτα μαριναριστεί, μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή στη γάστρα όπως το μοσχάρι. Εναλλακτικά, μπορεί να καταναλωθεί με τη μορφή κιμά, π.χ. ως μπιφτέκι ή σουτζουκάκι, καπνιστής μπριζόλας ή αλλαντικού, π.χ. καβουρμάς, λουκάνικο.
Προτεραιότητα επιλογής: Η βουβαλοτροφία αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης των Σερρών, από όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής προϊόντων από βουβάλι, π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος, γάλα, γιαούρτι, τυρί.

Κουνέλι

Θρεπτικό και απολαυστικό
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά 100 g ωμού ψαχνού
Θερμίδες162
Πρωτεΐνες (g)21
Υδατάνθρακες (g)Ίχνη
Λιπαρά (g)8

Τρυφερό και εύγευστο λευκό κρέας με υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, πλούσια σε όλα τα βασικά αμινοξέα που δεν μπορεί να κατασκευάσει ο ανθρώπινος οργανισμός, σχετικά χαμηλά λιπαρά και μικρή ποσότητα νατρίου. Εκτός από τις δίαιτες αδυνατίσματος, το κρέας από κουνέλι μπορεί να αντικαταστήσει τα πιο λιπαρά κόκκινα κρέατα στη διατροφή ατόμων με δυσλιπιδαιμίες ή υπέρταση. Παρ' όλα αυτά τα θετικά, στην Ελλάδα δεν καταναλώνεται τόσο συχνά, παρά μόνο ίσως στην Κρήτη, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Ιταλία, όπου όχι μόνο θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα κρέατα αλλά και gourmet απόλαυση.
Αναμενόμενα οφέλη: Συνεισφέρει στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών χαμηλών σε λιπαρά, οι οποίες αναδομούν το μυϊκό σύστημα και ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό. Λόγω των υψηλών ποσών τρυπτοφάνης που περιέχουν οι πρωτεΐνες του, συμβάλλει επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και ευεξίας, με πιθανό αποτέλεσμα την επιτυχέστερη διαχείριση του άγχους και τη μείωση των πιθανοτήτων συναισθηματικής υπερφαγίας.
Τρόποι κατανάλωσης: Αν και δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητο, είναι προτιμότερο να μαρινάρεται για πολλές ώρες και κατόπιν να μαγειρεύεται σιγά σιγά, σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετές ώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές αντί του κοτόπουλου και να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. ψητό, βραστό, φρικασέ, στιφάδο, λεμονάτο και κοκκινιστό, ωστόσο καλό είναι να αποφεύγεται το τσιγάρισμα και το τηγάνισμά του. Ταιριάζει αρμονικά με λαχανικά όπως τα κρεμμύδια και η ντομάτα, φρούτα όπως ξερά δαμάσκηνα και μήλα, κάθε είδους μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, κανέλα), λαδορίγανη και σάλτσες με μουστάρδα ή –ναι!– μαύρη σοκολάτα.
Προτεραιότητα επιλογής: Προτίμησε νωπό κουνέλι από πιστοποιημένη ελληνική φάρμα εκτροφής, μικρού μεγέθους εάν επιλέξεις ολόκληρο, γύρω στο 1 κιλό, με τρυφερό κρέας ροζέ χρώματος. Εναλλακτικά, μπορείς να το βρεις συσκευασμένο και τεμαχισμένο σε μερίδες, νωπό ή κατεψυγμένο, συμβατικής παραγωγής ή βιολογικής.

Σαλιγκάρια

Ξεχωριστή λιχουδιά
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά 100 g ωμού ψαχνού
Θερμίδες90
Πρωτεΐνες (g)16,1
Υδατάνθρακες (g)2
Λιπαρά (g)1,4

Το πιο γνωστό στην πατρίδα μας είδος βρώσιμων σαλιγκαριών είναι οι χοχλιοί, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής κρητικής δίαιτας. Το κρέας των σαλιγκαριών έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά, αρκετά εκ των οποίων ω-3, υψηλή όμως σε πρωτεΐνες με όλα τα βασικά αμινοξέα. Διαθέτει ακόμη βιταμίνες της ομάδας Β, μέταλλα όπως ο σίδηρος και ιχνοστοιχεία όπως το σελήνιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που αρκετές φορές εκλείπει από τα συνήθη τρόφιμα.
Αναμενόμενα οφέλη: Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, τα σαλιγκάρια συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς, αδένα που ουσιαστικά ελέγχει και ρυθμίζει την ταχύτητα του μεταβολισμού. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση των μυών, στην ενίσχυση της αναπλαστικής ικανότητας του δέρματος, που συνήθως υφίσταται βλάβες και χαλάρωση από την απότομη απώλεια βάρους, στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και ενδεχομένως στη μακροβιότητα στο πλαίσιο διατροφής μεσογειακού τύπου.
Τρόποι κατανάλωσης: Στην Κρήτη τρώγονται κυρίως μπουρμπουριστά, συνταγή που προϋποθέτει όμως το τηγάνισμά τους. Προτιμότερο είναι να γίνονται ψητά ή βραστά, π.χ. με διάφορα αρωματικά, στιφάδο, γιαχνί με χόρτα, σπανάκι, μανιτάρια ή κολοκυθάκια, κοκκινιστά με πλιγούρι, πατάτες ή ρύζι κ.ά. Σε αντίθεση με τα σαλιγκάρια ελεύθερης συλλογής, τα συσκευασμένα ελεγχόμενης εκτροφής δεν έχουν υπολείμματα τροφής στο πεπτικό τους σύστημα και δεν απαιτείται να υποβληθούν σε νηστεία για να καταναλωθούν.
Προτεραιότητα επιλογής: Απόφυγε τη συλλογή ελεύθερων σαλιγκαριών, προτίμησε όσα προέρχονται από πιστοποιημένη παραγωγή που διασφαλίζει τις συνθήκες υγιεινής, την ασφάλεια και την καταλληλότητά τους. Στα καταστήματα μπορείς να τα βρεις όλες τις εποχές του χρόνου, νωπά, γεμιστά και κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα.
Μείνε συντονισμένη για να μάθεις και άλλες ελληνικές, λιποδιαλυτικές τροφές!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βρες το άλλο σου μισό!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...